14. novembar je najznačajniji dan obolelima od „Diabetes Mellitus“ u narodu poznatija kao „Šećerna bolest“. U cilju borbe protiv bolesti od koje u Srbiji boluje oko 600.000 osoba (Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, 2010), obeležićemo „Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti“.
  Organizator je Centar za prevenciju sa polivalentnom patronažom a Saradnici su Dijabetes Vranje, Crveni krst, Zavod za javno zdravlje, Medicinska škola, osnovna škola Vuk Karadžic, Savetovalište za mlade, Kancelarija za mlade, Gradska apoteka, karate klub Vranje.
  Organizacija je iz dva dela. u 11h (prvi deo) planirano je okupljanje na trgu S.Stošiča gde ce biti prezentovane fizičke aktivnosti i njihov značaj. Učešće će uzeti i sportisti i sportski radnici iz Vranja.  Ideja je da svi budu odeveni u sportskoj opremi i pozivamo sve da nam se pridruže i podrže nas u tome kako bi smo to sproveli u delo. Sa trga će se krenuti u organizovanu šetnju pod nazivom "plavi krug kroz Vranje" prema opštini grada, pa do gradskog parka i nadalje kroz ulicu Brankova do tržnog centra „bid zona“. Prilikom šetnje deliće se i promotivni materijal.
  Oko 11:30h (drugi deo) kad je i planiran dolazak do bid zone vršiće se kontrolna merenja nivoa šećera u krvi. Pored toga i podela zdravstveno-edukativnog materijala u cilju skretanja pažnje pre svega deci i mladim ljudima koji su ciljna grupa na značaj prevencije u borbi protiv šećerne bolesti. Ukazaćemo na faktore rizika kao što su nepravilna ishrana sa posledičnom gojaznošcu, povecanim masnoćama u krvi, povećanim krvnim pritiskom, fizička neaktivnost ...
  Takođe ćemo  u Surdulici, kako smo ranije najavili,  vršiti kontrolna merenja na gradskom trgu. Početak akcije i obeležavanje dana je planirano u periodu od 11h-13h. Organizator akcije „Društvo za borbu protiv šećerne bolesti Vranje“, u saradanji sa doktorima, endokrinolozima iz Surdulice, dr Slađana Ivanov i dr Miroljub Stoiljković. Podrška celoj akciji biće i Gradska apoteka iz Surdulice. Tom prilikom građani će moći da dobiju stručne savete, informacije o samoj bolesti, prevenciji, značaju fizičke aktivnosti, ishrane, i odgovore na pitanja. U cilju bolje informisanosti građanima će biti podeljen promotivni materijal. 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
DOĐITE U ŠTO VEĆEM BROJU !
 
 Svetski dan srca je ustanovljen 2000. godine sa ciljem da informiše ljude širom sveta da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok obolevanja i umiranja u celom svetu. Ove godine,  Svetski dan srca obeležava se 29. septembra, pod sloganom „Jedan svet, jedan dom, jedno srce”. Ova kampanja predstavlja nastavak kampanje iz 2011. godine a 2012. godine usmerena je na prevenciju bolesti srca i krvnih sudova kod žena i dece
 U Vranju će se "Svetski dan srca" obeležiti 28.09.2012. god. na trgu STANIŠE STOŠIĆA (ispred muzeja) od 12h. Tom prilikom  će građani Vranja i svi koji budu došli biti u prilici da provere-izmere krvni pritisak i nivo šećera u krvi, a  savete će deliti doktori specijalisti.
 Organizator "Svetki dan srca 2012." je "Centar za prevenciju doma zdravlja Vranje" , a u saradnji sa partnerima: "Zavod za javno zdravlje", "Crveni krst", "Apoteka Vranje", Srednja medicinska škola Vranje - "dr Izabel Ešli Halton", i "Društvo za borbu protiv šećerne bolesti Vranje" .
 
 Korisni linkovi:
 "Svetski dan srca" - flajer - "Svetski dan srca"
 "Srbija za zdravo srce" 
  Kampanja "Žene u crvenom"
 
Start blogging by creating a new post.